Szülői pótszabadság 2024: Kulcsfontosságú Törvénymódosítás - Így változik az időpontja
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Szülői pótszabadság 2024: Kulcsfontosságú Törvénymódosítás - Így változik az időpontja

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Hogyan határozhatnak a szülők 2024-ban pótszabadságuk időpontjáról?

A családok mindennapjait jelentősen befolyásoló törvénymódosítás került rögzítésre a legutóbbi Magyar Közlönyben. A változások arról szólnak, hogy 2024 januárjától a szülők maguk dönthetnek gyermekeik után járó pótszabadságuk felhasználásáról.

Mit jelent pontosan a módosítás?

Múlt héten már előszele volt annak, hogy a pótszabadságra vonatkozóan változások várhatók. A lényeg, hogy eddig is a szülő rendelkezett a jogosultságával, de jövőre egy új szabály kerül érvényesítésre. A folyamat egyszerűsödik: a munkavállaló kérésére kell a munkáltatónak kiadnia a pótszabadságot – azonban fontos kiemelni, hogy a szabadság kivételéhez legalább tizenöt nappal annak kezdete előtt kell értesíteni a foglalkoztatót.

Milyen jogosultságokat biztosít a változás a szülők számára?

A hazai jogszabályok szerint a szülők a kisebb korú gyermekeik után igényelhető pótszabadságot kétféleképpen használhatják fel: Tizenhat éves kor alá eső gyermek esetén egy gyermek után két napot, két gyermek után négy napot, míg kettőnél több gyermek után hét napot vehetnek igénybe. Ez a változás még inkább a munkavállalók rugalmasságát hivatott támogatni.

Szülői pótszabadság 2024 - gyakorlati tippek

A nagy horderejű törvénymódosítást követően mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára egy jelentős mértékű könnyítést jelent a hatályos új szabályozás. A korábbihoz képest lényegesen nagyobb mozgásteret biztosít a családoknak, és kedvezőbb feltételeket teremt a munka és családi élet összehangolására. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen élni tudj a jogosultságokkal, tartsd szem előtt, hogy a módosításnak megfelelően a pótszabadság igénylését minimum tizenöt nappal előtte kell jelezned a munkahelyeden. Erre a módosításra érdemes már most felkészülni és a munkáltatóval közösen megtervezni a következő év szabadságbeosztását.

A változással kapcsolatos további részletekért és a gyakorlatban való alkalmazáshoz segítségért javasoljuk, hogy fordulj jogi tanácsadóhoz vagy az illetékes munkaügyi szervezethez. Minden munkavállalónak azt ajánljuk, hogy legyenek tisztában jogai és kötelezettségeivel, melyek lehetővé teszik számukra, hogy élni tudjanak ezzel az új és kedvező lehetőséggel.

facebookMegosztás Facebook-on