Az államkassza paradoxona: Kedvezőtlen körülmények közepette is gazdasági stabilitás?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az államkassza paradoxona: Kedvezőtlen körülmények közepette is gazdasági stabilitás?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Pénzügyi mélyrepülés vagy stabil célra tartás?

Az elmúlt évek pénzügyi viharai mindannyiunk életében nyomot hagytak. Lassan de biztosan kibontakoznak a kormány 2023-as költségvetésével kapcsolatos friss információi, amelyek megmutatják, hogyan igyekszik az országvezetés kormányhajóját stabil vizeken tartani. Nem titkolják, hogy a becsült értékhez képest ezermilliárd forinttal nagyobb hiánnyal számoltak, mégis optimizmusra adnak okot.

A költségvetés mérlege: Túlköltekezés vagy stratégiai beruházás?

A központi költségvetés induló számai riasztóak lehetnek: A tavalyi év végi adatok alapján 4593,4 milliárd forintos deficitet könyvelhetünk el. Ezen belül a központi költségvetés 4293,3 milliárdos hiánnyal zárt, miközben az elkülönített állami pénzalapok 112,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás kasszái pedig 412,3 milliárd forintos hiányt mutatnak. Először talán szédületesnek tűnhetnek ezek a számok, de mi történik, ha közelebbről megvizsgáljuk őket?

A költségvetési kiadások egyensúlya: Megőrzött nyugdíjak és emelt támogatások

Az ország gazdasági hajójának kapitánya, a Pénzügyminisztérium képmutatás nélkül vállalja az eredményeket. Megtartották a nyugdíjak értékét, vigyáznak a családokra támogatásaikkal, és még a rezsiköltségek csökkentését sem hagyták figyelmen kívül. Mindezek mellett pedig a gazdasági növekedést célozzák meg kiemelten.

Az állami befektetések mozgalma: Zűrzavar vagy hosszú távú előrelátás?

A múlt év folyamán szemtanúi lehettünk nagy volumenű állami tranzakcióknak, a tulajdonszerzéstől a stratégiai eladásokig. A Budapest Airport és az Erste Bank ügyletei csak a jéghegy csúcsát képezik. Inkább üzleti sakktáblának tűnik az elkövetkezendő évek során várható állami játék, mintsem kimenekülő csónaknak.

Extra költekezés: Rezsivédelem és közlekedés a kiadási listán

Az energia-arénában az állam 2023-ra közel a kétszeresére növelte a rezsivédelemre szánt összeget. A közlekedési közszolgáltatások támogatása terén is generózus volt a kormány: több mint 744 milliárd forintot fordítottak erre a célra.

Egészségügy és nyugellátások: A stabilitás zálogai

Egy társadalom alapjait a nyugodt időskor és az egészséges élet feltételei adják. A magyar kormány e téren sem maradt tétlen, az előző évekhez képest megnövekedett adó- és járulékbevételek mellett többet fordítottak egészségügyi és nyugdíjas ellátásaikra. Biztosították, hogy a legfontosabb társadalmi kötelezettségek fedezve legyenek.

Költségvetési hiány

A számok és adatok tán csak a gazdasági tájkép felületes részletei. A kérdés már nem csak az, hogy mennyi pénz folyik ki az államkasszából, hanem az is, hogy milyen hozzáértéssel és stratégiával kezelik ezt a kibillenést. Ítélkezés helyett a lényeg: a költségvetési hiány ellenére is a magyar gazdaság állapota stabilizálódhat a kormányzati intézkedések által, olykor váratlan és bátor húzásokkal párosulva. Vajon a hosszú távú terv meghozza-e a várt eredményt? Az idő és a következő évi adatok fognak a legtöbbet elmondani.

facebookMegosztás Facebook-on