Költségvetés 2024: Kijózanító Prog­nózis a Gazdasági Valóságról
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Költségvetés 2024: Kijózanító Prog­nózis a Gazdasági Valóságról

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Magyar Gazdaság Hányattatott Kilátásai: A 2024-es Költségvetés Téves Optizmusa

Miközben a magyar kormány a jövő évre vonatkozó pénzügyi terveket összeállítja, a már jóváhagyott költségvetési előterjesztés mélyebb tanulmányozása komor valóságképet fest. A gazdasági előjelzések és a valós adatok közötti szakadék növekvő aggodalmakat kelt.

Elmúlt Időszak Mint Figyelmeztető Jel

Bizonyosan úgy érezhetjük, mintha a történelem ciklikusan ismétlődne. Csak egy esztendővel ezelőtt, a kormány ismét szembesül az előző évi költségvetés végzetes megingásaival. A 2023-as költségvetési tervezet már mutatott olyan jeleket, amelyek kiszámíthatóak voltak a következő évi előirányzatok esetében is – de csak kevesen figyeltek e jelzésekre.

Viszlát, Hiánycél!

A magyar közgazdasági színtér ullanáma a 2023-as költségvetés zűrzavaros eseményeinek. Számok és elvárások mentén, a kormányzati prognózis aligha mondható pontosnak. Az idén már bizonyíthatóan elégtelennek bizonyuló 2,9%-os GDP-arányos hiánycél jövőre még nehezebben elérhetővé válik.

A Számok Nem Hazudnak: Makrogazdasági Paraméterek

Éri-e meglepetés? Aligha. A hazai bruttó hozzáadott érték, azaz a GDP több ezer milliárd forintos csökkentésével egy reálisabb költségvetési keret már jóval korábban szóba kerülhetett volna. Az áfabevételek csökkenése, a magasabb kamatkiadások, és a tervezettnél nagyobb nyugdíj-kiegészítés mind olyan tényezők, amelyek erőteljesen sújtják a költségvetést.

A Halogatás Nem Megoldás: A Nagy Döntés Vára

A kormány, úgy tűnik, nem érzi szükségesnek a gyors beavatkozást, és ezzel ismét csak halmozódik a fiskális kihívások sora. Szembenézve a közelgő reális helyzettel, és egyre növekvő nyomás alatt, a kérdés az, vajon mikor lép előre a kormány a szükséges intézkedésekkel.

Jöhet a Szégyenpad?: A Nemzetközi Szemle

Világszerte és Európán belül is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a költségvetési hiányokra, és a hosszú távú gazdaságpolitikai következményekre. Nem csak a hazai, hanem a nemzetközi gazdasági közösség is figyelő álláspontot képvisel, és egyes mutatókban már látszanak a következő évekre vonatkozó előrejelzések árnyalatai.

Ezen összetett kérdések fényében intézkedésekre van szükség, hogy ne csak a GDP arányosan növekvő hiányt vállaljuk be, hanem a gazdaságpolitikai stabilitásért is eltökélten küzdjünk. A 2024-es költségvetési terv korai elfogadása nem biztosít elegendő horgonyt a gazdasági viharokban, és a magyar gazdaság hajója nehezített manőverezésre kényszerülhet a következő évek fiskális tengerén.

facebookMegosztás Facebook-on