Megugrott az infláció: Átfogó elemzés a fogyasztói árak változásáról
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megugrott az infláció: Átfogó elemzés a fogyasztói árak változásáról

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Árrobbanás 2023-ban: Mire számítsunk a boltok polcai előtt?

A pénztárcánkat 2023-ban sem kerülték el a nagyarányú drágulások. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak kiugró mértékű, átlagosan 17,6%-os emelkedést mutattak. Különösen a decemberi hónap élesítette az éves inflációs statisztikát, ahol a fogyasztói árak 5,5%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Még jó hír, hogy novemberhez képest egy átlagos 0,3%-os csökkenést tapasztalhattunk.

Élelmiszerárak: Éles emelkedés, váratlan csökkenésekkel

Az élelmiszerárak néhány kirepülő százalékának köszönhetően sokaknak mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a bevásárlásnál. A cukor árának 42,1%-os kiemelkedése talán a legérdekesebb, de említhetjük a csokoládé és kakaó termékeket is, amelyek 17,2%-kal lettek drágábbak. Akadnak azonban biztató jelek is, például a tej vagy épp a tojás árának csökkenése.

Háztartási energiaköltségek: Hol a megváltás?

Ha a háztartásunk fűtéséről vagy a villanyszámláról van szó, vegyes képet kapunk. A vezetékes gáz árának jelentős, közel 30%-os csökkenése valóságos áldás, azonban az elektromos energia, a tűzifa és a palackos gáz költségeiben alig vagy épp semmilyen enyhülést nem tapasztalhattunk.

Szolgáltatások: Drágul vagy olcsóbb lesz a mobilitás?

Különös figyelmet érdemelnek a mobilitással kapcsolatos szolgáltatások árváltozásai. A 20,5%-os növekedés a parkolási és egyéb közlekedési költségeknél sokak számára jelentheti a legnagyobb terhet, míg az utazási költségek csökkentése épp meglepő fordulat.

Luxuscikkek árazása: Mennyivel mélyül a luxus-árok?

A szeszes italok és a dohányáruk megállíthatatlan áremelkedése tovább növelheti a különbséget az alapvető szükségleti cikkek és a luxustermékek között.

Házi kedvencek és tisztálkodás: Hogyan költsünk többet okosan?

Az állateledelek és a tisztálkodási termékek ára érezhetőn megugrott, ami arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy alaposabban megfontolják a költekezésüket és alternatívákat keressenek.

Tartós fogyasztási cikkek: Mit várhatunk a webshopok és az üzletek polcain?

A fény az alagút végén: a tartós fogyasztási cikkek, például a használt járművek ára csökkent. A lakásfelszerelési tárgyakban azonban már kevésbé éreztük a könnyítést.

A nyugdíjas háztartásokat érintő árváltozások

Sajnos a nyugdíjas háztartások 18,3%-os inflációval néznek szembe, ami megkérdőjelezi a következő évek fogyasztási és megtakarítási stratégiáit számukra.

Infláció 2024

Az infláció folyamatos követése alapvető jelentőséggel bír, hiszen a gazdaság és a fogyasztók döntéseit is meghatározhatja. A 2023-as emelkedést tehát nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha fel akarjuk mérni a hazai gazdaság állapotát és felkészülni szeretnénk a jövő kihívásaira.

facebookMegosztás Facebook-on